Top

Advertentie

0
0,00 EUR

Het wereldhandicapsysteem (WHS)

Veel gestelde vragen over het wereldhandicapsysteem (WHS)

Op 1 maart 2021 is het Wereldhandicapsysteem officieel in gebruik genomen in Nederland. Het Wereldhandicapsysteem vervangt wereldwijd zes handicapsystemen en dat betekent dat golfers vanuit vrijwel alle landen op dezelfde manier hun handicap berekenen.

De grootste voordelen van het wereldhandicapsysteem

  1. Uniform handicapsysteem voor alle golfers in de wereld,
  2. Scorekaarten uit alle landen geldig voor handicapdoeleinden,
  3. Betere weergave van de handicap van een speler,
  4. Qualifying rondes spelen over 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 en 17 holes,
  5. Herkenning van exceptionele scores en een reactie daarop,
  6. Playing Conditions Calculations (PCC) herkent de moeilijkheidsgraad op een bepaalde dag.

Wereldhandicapsysteem in het kort

Met het wereldhandicapsysteem kan eenvoudig met iedereen op de wereld onder dezelfde voorwaarden gegolfd worden. Scorekaarten zullen dan ook uit elk land gebruikt kunnen worden voor uw handicap. De handicapberekening zal niet langer gebaseerd zijn op een topprestatie van een golfer, maar veel beter het niveau van een golfer over een langere periode weergeven. Hier leest u later in dit artikel meer over. Iedereen kan, ongeacht zijn of haar handicap, een qualifying ronde spelen over 9 of 18 holes.

Wereldhandicapsysteem wereldwijd golfen

In het systeem zijn de softcap en hardcap ingesteld. Deze instelling kan ervoor zorgen dat een handicap geremd wordt in de stijging door een tijdelijke terugval in het spel (slechte vorm of blessure). Daar tegenover herkent het systeem ook extreem goede scores en zullen deze scores meer invloed krijgen op de nieuwe handicap van een speler.

Als laatste voordeel is de toevoeging van de Playing Conditions Calculations (PCC). In het kort houdt dit in dat een ingeleverde scorekaart wordt getoetst aan de op die dag aanwezige moeilijkheidsgraad van de golfbaan. De moeilijkheidsgraad kan onder andere beïnvloed worden door het weer en de baancondities (zoals smalle fairways met hoge rough of moeilijke pinposities). Het systeem vergelijkt alle scorekaarten van die dag van een bepaalde golfbaan en zal herkennen of de condities op die dag makkelijk of juist moeilijk waren.

Alle scores worden in het dagresultaat terugberekend naar een standaard baan. Hierdoor moeten alle golfbanen op dezelfde manier geclassificeerd worden in moeilijkheidsgraad. Dit betekent dat overal op dezelfde manier de course en slope rating van een golfbaan bepaald zullen worden.

Advertentie