Top

Advertentie

0
0,00 EUR

Stableford puntentelling

De Stablefordpuntentelling is een spelvorm binnen het wereldhandicapsyteem (WHS) en niet meer de standaard rekenmethode om een handicap van een speler te bepalen. Voor de berekening van uw handicap wordt binnen het WHS het dagresultaat gebruikt.

De Stableford puntentelling gebruikt u om qualifying kaarten te lopen. In eerste instantie lijkt het een ingewikkeld systeem, maar zodra u handigheid krijgt in de puntentelling, zult u merken dat het eigenlijk helemaal niet zo moeilijk is.

Wat is het Stableford systeem?

Het Stableford systeem is bedacht door Frank Stableford die hiermee het spelplezier van golf wilde bevorderen. Het Stableford systeem is een puntentelling waarbij niet het aantal slagen wordt geteld, maar het aantal punten behaald op elke hole. Hierdoor is het de bedoeling om zoveel mogelijk punten te scoren in plaats van zo weinig mogelijk, zoals bij strokeplay waarbij het aantal slagen wordt geteld. Door deze manier van tellen, heeft een slechte score op een hole minder invloed op de totaalscore. Daarnaast wordt het speeltempo verhoogd, omdat de golfer de bal op kan nemen zodra er geen punten meer te scoren zijn. In een strokeplay wedstrijd, daarentegen, moet u blijven spelen totdat de golfbal in de hole is.

Wat is de werking van Stableford puntentelling?

Voor elke hole staat een bepaalde PAR afhankelijk van de lengte van de hole. Deze PAR is het aantal slagen dat een golfprofessional over de hole mag doen en bestaat uit 3, 4 of 5. Bij de Stableford puntentelling wordt deze PAR gebruikt en aangepast aan de handicap van de golfer. In het clubhuis is dit aantal eenvoudig te vinden via de Playing Handicap Tabel. In deze tabel is ook de moeilijkheidsgraad van de golfbaan verwerkt. Stel u heeft Exact Handicap 33, dan kan het zijn dat u op een bepaalde golfbaan Playing Handicap 35 heeft.

De Playing Handicap gebruikt u om te bepalen hoeveel slagen boven PAR u op elke hole krijgt. Met Playing Handicap 35 ziet u al snel dat dit niet makkelijk te verdelen is over 18 holes. In dit geval treedt de Stroke Index (SI) van elke hole in werking. Op elke golfbaan zijn de 18 holes verdeeld in moeilijkheidsgraad van 1 tot en met 18. Een hole met SI 1 is het moeilijkst en een hole met SI 18 is het makkelijkst. In het voorbeeld dat u Playing Handicap 35 heeft, betekent dit dat u op de eerste 18 holes 1 slag extra krijgt en op de moeilijkste 17 holes nog eens een extra slag krijgt. Op deze manier heeft u 35 slagen volgens de regels over de 18 holes verdeeld.

Hoe haalt u punten met Stableford?

Via het onderstaande overzicht is te zien hoeveel punten u kan halen met het Stableford systeem:

PuntenAantal slagen t.o.v. persoonlijke PAR op elke hole
02 slagen of meer, geen score genoteerd
11 slag extra
2Zelfde aantal slagen
31 slag minder
42 slagen minder
53 slagen minder
64 slagen minder

Voorbeeld: u heeft Playing Handicap 35 en u speelt hole 10 met SI 18. De PAR van deze hole is 4, maar met uw Playing Handicap krijgt u 1 slag extra op deze hole, omdat dit de makkelijkste hole is van de 18. U heeft deze hole in 6 slagen gespeeld en dat is 1 slag boven uw persoonlijke PAR. Hierdoor krijgt u 1 punt op deze hole.

Na de ronde golf telt u alle punten bij elkaar op en krijgt u een totaalscore. Met 36 punten heeft u precies uw handicap gespeeld, immers, op elke hole krijgt u 2 punten als u uw persoonlijke PAR speelt. Een score van 36 in een wedstrijd is overigens een uitstekend resultaat en zal regelmatig een prijs opleveren. Een nog hogere score zal betekenen dat u uw handicap verlaagt indien u een qualifying kaart loopt.

Oefen online de Stableford puntentelling

Terminologie Stablefordsysteem

Triple Bogey
Wanneer u 3 slagen meer nodig heeft dan de PAR van de hole
Double Bogey
Wanneer u 2 slagen meer nodig heeft dan de PAR van de hole
Bogey
Wanneer u 1 slag meer nodig heeft dan de PAR van de hole
PAR
Wanneer u hetzelfde aantal slagen heeft als de PAR van de hole
Birdie
Wanneer u 1 slag minder nodig heeft dan de PAR van de hole
Eagle
Wanneer u 2 slagen minder nodig heeft dan de PAR van de hole
Albatros
Wanneer u 3 slagen minder nodig heeft dan de PAR van de hole
Advertentie