Top

Advertentie

0
0,00 EUR

Aanschaf eerste golfset: tips en fitting

Interview met: Theo Erben - gerenommeerd clubfitter

Logo Fatco

In een interview met Theo en Mia Erben van het bedrijf FATco voor clubfitting hebben wij tips en informatie gevraagd over de aanschaf van een eerste starters golfset. In hun studio te Nieuwegein hebben zij ons uitgebreid verteld wat de belangrijkste punten van clubfitting voor beginners zijn.

Wat is clubfitten?

Golfclubs die te koop zijn in golfwinkels worden naar fabrieksstandaarden geproduceerd. Terwijl elke speler uniek is, waardoor deze golfclubs bijna nooit optimaal zijn voor een speler. Clubfitting is het samenstellen van een golfclub of het aanpassen van een standaard golfclub, zodat deze optimaal bij de speler past.

Hoe denken jullie over het clubfitten van een eerste golfset?

Als je golf echt goed wilt aanleren, moet je én goede golflessen krijgen én goede golfclubs hebben. De kans dat de golfclubs goed bij je passen, is het grootst als je er iemand met verstand naar laat kijken. Hier komt een clubfitter in het spel.

Wanneer je begint met golfen heb je niet meteen een volledige golfset nodig. Een golfset bestaande uit vijf golfclubs is voldoende. Ook houten en drivers zijn eigenlijk pas later van belang.

Het voordeel om meteen langs een clubfitter te gaan bij de aanschaf van je eerste golfset, is dat je in een later stadium de golfset makkelijk uit kan breiden. De huidige golfclubs zijn al perfect op maat en hoeven dus niet opnieuw aangeschaft te worden. Zou je een standaard starters golfset in de winkel kopen, dan is het vrijwel zeker dat de golfclubs na 1 à 2 jaar niet meer optimaal voor je zijn.

Stel je wilt toch eerst een standaard golfset aanschaffen, waar moet je op letten?

Mocht je toch een standaard golfset aanschaffen, let dan op de volgende punten. Belangrijk is om te weten dat onderstaande punten grove indicaties zijn. Ondanks dat weet ik zeker dat je met onderstaande tips een goede selectie en keuze kunt maken.

Bekijk onze collectie starters golfsets in de webshop

De lengte van de club

In de golfindustrie zijn standaarden opgenomen voor de lengte van een damesclub en een herenclub. Met de volgende regel kan je zelf makkelijk bepalen of je de standaard lengte nodig hebt of dat deze aangepast moet worden:

Bereken je clublengte

1. Meet de lengte van de ‘dominant wrist crease’ (oftewel de meest aanwezige plooi bij je pols als je deze buigt) tot aan de grond terwijl je rechtstaat en je armen langs je lichaam houdt.

2. Is deze lengte tussen de 86 cm en 92 cm, dan kan je de standaard clublengte nemen. Als je buiten deze waarden valt, kan je het beste de juiste lengte bij bijvoorbeeld een golfshop laten opmeten.

Gripdikte:

De grip van een golfclub is het uiteinde van je golfclub waar je de golfclub vasthoudt. De juiste gripdikte zorgt voor een optimale ‘feel’ waardoor de swing beter is uit te voeren. De gripdikte die je nodig hebt, is makkelijk te bepalen aan de hand van onderstaande tabel.

Bepaal je gripdikte

1. Bepaal A, de afstand tussen je 'dominant wrist crease' en de top van je langste vinger.

2. Bepaal B, de lengte van je langste vinger.

3. Zoek waarde A op in de tabel en pas hier een aanpassing op toe door B op te zoeken in de tabel. Gripdiktes worden aangegeven in inches.

Afstand AStart gripdikte
14,6 - 16,5 cmDames standaard
16,5 - 17,8 cmHeren - 1/64"
17,8 - 19,7 cmHeren standaard
19,7 - 21,0 cmHeren +1/64"
21,0 - 22,2 cmHeren +1/32"
22,2 - 23,5 cmHeren + 1/16"
Afstand BAanpassing start gripdikte
5,0 - 7,6 cmVoeg 0 toe
7,6 - 10 cmVoeg +1/64" toe
10 cm en meerVoeg +1/32" toe

Soort shaft en flexibiliteit:

Het gewicht, de flexibiliteit en de verdeling van de flexibiliteit (buigprofiel) van de shaft spelen een belangrijke rol. Deze elementen hebben invloed op de 'feel' van de golfclub en de afstand die je met de golfclub kunt slaan.

Terwijl jongeren over het algemeen het beste af zijn met een stalen shaft, zijn de wat oudere, seniore golfers beter af met een graphite shaft.

De flexibiliteit van de shaft kan je grofweg bepalen met behulp van de LARS methode.

Bepaal de flexibiliteit van de shaft
Soort shaftGeschikt voor
L(lady’s)Dames
A(seniors)Heren senioren
R(regular)Heren
S(stiff)Heren met veel kracht en balafstand

Clubhoofd

Golfers die de bal niet steeds in het midden van het clubhoofd raken (vooral het geval bij beginnende golfers), zijn gebaat bij een wat groter clubhoofd met massa aan de buitenkant. Hierdoor wordt de fout in richting en het verlies in afstand beter in de hand gehouden. Om die reden wordt aanbevolen als beginnende golfer golfclubs te kiezen met een vergevingsgezind clubhoofd, zogenaamde ‘blades’ worden sterk afgeraden.

Wat is een goed moment om alsnog naar de clubfitter te gaan?

Zodra je op een punt komt dat je merkt dat je verder wilt met golf, omdat je bijvoorbeeld een lagere handicap wilt of omdat je meer uit het spel wilt halen, wordt het interessant om naar een goede clubfitter te gaan. Voordat je naar de clubfitter gaat, is het belangrijk dat je de basistechniek onder de knie hebt.

Zodra je naar de clubfitter gaat, zijn er geen standaarden meer en wordt alles optimaal afgestemd. Bij een bezoek aan de clubfitter zal deze alle facetten met je doornemen.

Wat is de kwaliteit van erg goedkope golfsets uit bijvoorbeeld China?

Goedkope golfsets hebben vergeleken met de betere golfsets een bros, zinken clubhoofd wat makkelijk breekt. In het begin zien ze er prachtig uit, maar vrij snel worden ze dof en lelijk. De shaft van graphite golfclubs bestaat voornamelijk uit hars en bevat weinig fiber, hierdoor zijn ze erg flexibel waardoor grote afwijkingen in de swing kunnen ontstaan. Om die reden is het niet verstandig om een goedkope golfset aan te schaffen.

Over FATco

FATco wordt gerund door Theo en Mia Erben. Beide zijn gepassioneerd bezig met clubfitting en bezitten erg veel kennis over de mogelijkheden hierin. Bij FATco is niets standaard, een golfclub wordt pas gemaakt nadat zij de golf(st)er en bijbehorende swing hebben geanalyseerd. Het bereik van Fatco varieert van amateurgolfers tot aan serieuze competitespelers en golfprofessionals.

Meer informatie over clubfitting is te vinden op

www.fatco.nl
Advertentie