Nieuwsoverzicht Startende Golfers
Alle informatie en vragen over het wereldhandicapsysteem 12 februari 2019
Het wereldhandicapsysteem is een modern handicapsysteem voor golfers over de hele wereld. Vanaf 2020 wordt dit handicapsysteem in fases geïntroduceerd over de hele wereld. In Nederland vindt de introductie plaats op 1 januari 2021. Op onze website wordt u uitgebreid ingelicht over dit nieuwe systeem en we houden een lijst met veel gestelde vragen bij waarin veel achtergrond informatie te vinden is.
Veel gestelde vragen over het wereldhandicapsysteem (WHS)Het wereldhandicapsysteem
-
Waarom een wereldhandicapsysteem (WHS)?
Het wereldhandicapsysteem moet voor eenheid en eenvoud over de hele wereld zorgen. Met het wereldhandicapsysteem wordt de speelsterkte van golfers overal op dezelfde manier berekend en kan er eerlijk met elkaar gespeeld worden op elke golfbaan in de wereld. Het zorgt er tevens voor dat het voor iedereen duidelijk is hoe een handicap index is behaald en hoe het handicapsysteem werkt. Het wereldhandicapsysteem vervangt de zes grote handicapsystemen die nu over de wereld bekend zijn.
Laatst bijgewerkt: 09-12-2019
-
Wanneer wordt het wereldhandicapsysteem ingevoerd?
Vanaf 2020 kunnen landen het wereldhandicapsysteem invoeren. De NGF heeft voor Nederland 2021 als startdatum gekozen. Hierdoor is er voldoende tijd om alle systemen en alle vertegenwoordigers goed voor te bereiden op het nieuwe systeem. Tot die tijd blijven de EGA-handicapregels van kracht.
Laatst bijgewerkt: 09-12-2019
-
Kan ik mijn nieuwe handicap index zelf berekenen?
Nee, er is geen simpele formule waarmee u uw Nederlandse handicap kunt omzetten in een World Handicap Index (WHS-handicap). Dat komt omdat de berekening van een handicap volgens het EGA-systeem verschilt van de manier waarop een handicap in het WHS wordt berekend.
In het EGA-handicapsysteem wordt de handicap na elke qualifying score aangepast op basis van de actuele handicap en de score van de zojuist gespeelde ronde. In het WHS wordt een handicap gebaseerd op de laatste twintig qualifying ronden van een speler. Het WHS bepaalt het gemiddelde van de beste 8 scores van deze laatste 20 rondes. Dat betekent dat twee Nederlandse spelers die eind 2020 allebei een EGA-handicap van 24,0 hebben in 2021 zeer waarschijnlijk een verschillende WHS-handicap zullen hebben.
Laatst bijgewerkt: 09-12-2019
-
Wat blijft hetzelfde in het wereldhandicapsysteem?
Deze onderdelen zullen niet veranderen in het wereldhandicapsysteem.
- Spelers zullen straks bij een qualifying ronde of wedstrijd met een playing handicap spelen en "slagen meekrijgen", net als nu. En die playing handicap zal te vinden zijn op de handicapslagentabel van de baan waar u speelt.
- De moeilijkheidsgraad van een golfbaan wordt op dezelfde manier berekend als nu door middel van het course rating systeem.
- Spelers zullen scores bkijven invoeren via de app GOLF.NL of via de website of handicapterminal van de club. Vervolgens wordt de nieuwe handicap door de app of website berekend.
- Het blijft mogelijk een scorekaart over 9 holes te lopen.
- De WHS-golfhandicap geeft de potentiële speelsterkte van een golfer weer, zoals de EGA-handicap dat ook doet. Het is nu en in de toekomst heel normaal dat golfers geregeld niet hun handicap spelen.
- Het principe om een reële handicap te hebben blijft hetzelfde. Dit houdt in dat het belangrijk is zoveel mogelijk scores in te voeren.
Laatst bijgewerkt: 09-12-2019
Omzetting EGA-handicap naar World Handicap Index
-
Hoe wordt mijn EGA-handicap gebruikt bij het bepalen van mijn handicap index?
De EGA-handicap vervalt en u krijgt een nieuwe World Handicap Index. De manier waarop beide handicaps berekend worden is erg verschillend, waardoor het dus kan zijn dat u een andere handicap heeft op 1 januari 2021. De beste manier om een huidige handicap aan te kunnen houden, is om veel scorekaarten in te leveren in 2020. Uw nieuwe handicap index wordt namelijk over de beste acht van de laatste twintig scorekaarten berekend. Zijn deze scores actueel en op uw niveau, dan zal uw handicap stabiel blijven bij de overgang.
Laatst bijgewerkt: 09-12-2019
-
Heb ik een andere handicap op 1 januari 2021?
Ja, dat is mogelijk. Bestaande scores worden waar mogelijk gebruikt voor de berekening van de World Handicap Index. Het verschil tussen een EGA-handicap en een WHS-index is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het aantal scores van een speler dat beschikbaar is om de World Handicap Index vast te stellen. Hoe meer scores er eind 2020 beschikbaar zijn van een golfer, hoe stabieler de World Handicap Index zal zijn als spelers qualifying scores gaan inleveren. Golfers worden daarom aangemoedigd om zo veel mogelijk qualifying ronden te spelen en golfclubs worden aangespoord om deze boodschap over te brengen aan hun leden.
In het ideale geval heeft iedere golfer eind 2020 twintig of meer qualifying scores op zijn of haar stamkaart staan. Maar als er bijvoorbeeld maar acht scores beschikbaar zijn van een speler, dan wordt de World Handicap Index bepaald op basis van die acht scores. Heeft een golfer minder dan acht scores, bijvoorbeeld drie, dan wordt de World Handicap Index berekend op basis van die drie scores. Als een golfer nog helemaal geen qualifying ronden heeft gespeeld, dan wordt zijn EGA-handicap op 1 januari 2021 ook zijn of haar World Handicap Index.
Laatst bijgewerkt: 09-12-2019
Handicap Index verkrijgen en onderhouden
-
Wat betekent de maximale score van netto dubbel bogey?
Op elke hole is de maximale score netto dubbel bogey. Dit is de PAR van de hole + 2 slagen + het aantal extra slagen op de hole aan de hand van de handicap van een speler.
Een voorbeeld. Een speler met een course handicap van 12 krijgt een extra slag op de holes met stroke index 1 tot en met 12. Op een PAR 4 hole, stroke index 10, heeft de speler een maximale score van 4 (par) + 2 (dubbel bogey) + 1 (extra slag op de hole) = 7.
Zodra een speler de maximale score heeft bereikt, wordt het aangeraden om de bal op te pakken en hiermee het spel vlotter te laten verlopen.
Laatst bijgewerkt: 09-12-2019
-
Wat is een course handicap en een playing handicap
Een course handicap wordt opgesteld aan de hand van de handicap van de speler, de moeilijkheidsgraad van de golfbaan en de gekozen tees om vanaf te spelen.
Een playing handicap is een aangepaste course handicap bij het spelen van een gekozen spelvorm, zoals het aanbevolen wedstrijdformat 85% vierbal strokeplay. In dit geval wordt de course handicap met 85% verrekend. Een course handicap van 35 wordt een playing handicap van 30. Een course handicap 21 wordt playing handicap 18.
Laatst bijgewerkt: 09-12-2019
-
Hoe wordt mijn handicap index bepaald?
De handicap index wordt bepaald over de laatste twintig ingevoerde qualifying scores. De beste 8 scores bepalen uw handicap index. Een slechte of goede dag zal hierdoor niet meteen een groot verschil in handicap betekenen. Door de hoeveelheid scores die worden vergeleken, is de handicap index een goede indicatie van uw potentiële speelsterkte.
Laatst bijgewerkt: 09-12-2019
-
Hoe wordt mijn handicapaanpassing na een ronde bepaald?
Bij het invoeren van een score zal de score omgezet worden naar een verschilscore. De verschilscore geeft aan hoe de speler heeft gespeeld kijkend naar de course en de slope rating van de baan en de gekozen tees. De verschilscore wordt eventueel nog aangepast indien er abnormale speelcondities zijn waargenomen in de scores van die dag op die golfbaan (PCC-berekening). De verschilscore wordt door het systeem omgezet in een handicapaanpassing waarbij scores in het verleden ook meegenomen worden om zo een consistente handicap index te verzorgen.
Laatst bijgewerkt: 09-12-2019
-
Hoe beïnvloeden abnormale speelomstandigheden mijn handicap index (PCC-berekening)?
In het EGA-handicapsysteem was het mogelijk om bij wedstrijden een CBA-score toe te passen. In het wereldhandicapsysteem zal deze aanpassing dagelijks toegepast worden door alle scores per golfbaan te vergelijken en eventueel een PCC (Playing Conditions Calculation) toe te passen. Als het systeem afwijkingen vindt van de gemiddelde scores van spelers door abnormale speelomstandigheden - denk hierbij aan moeilijke pin posities, slecht weer of een hoge rough - dan zullen de scores aangepast worden aan deze condities. Hierdoor blijft de handicap index de potentiële speelsterkte beter weergeven.
De PCC-berekening is conservatief en zal meestal niet tot een aanpassing leiden. Alleen bij duidelijke afwijkingen in de gemiddelde scores zal de PCC berekend en toegepast worden. De aanpassing varieert tussen de -1.0 (makkelijke speelomstandigheden) en de +3.0 (moeilijke speelomstandigheden) en wordt toegepast op de verschilscore.
Laatst bijgewerkt: 09-12-2019